HTML

Majd ha fagy!

Mindent megmondunk az időjárásról és ami azzal kapcsolatos... Legyen szó éghajlat-változásról, zivatarokról vagy éppen meteorológusok tájszólásáról. Jó szórakozást!

Friss topikok

Linkblog

Hószállingózás rekord

2010.01.22. 09:16 Meteorológus Mihály

2010. január 21-én reggelre ismét néhány centis hó hullott a főváros térségére. A havazás intenzitása éjszaka volt a legerősebb, de napközben sem állt el teljesen és és végül rendkívül hosszúra nyúlt. Kitartóan szálltak a felhőkből a kissebb-nagyobb pelyhek és folyamat végül nagyon hosszúra nyúlt. Immáron több, mint 30 órája szállingózik kitartóan anélkül, hogy akár újabb 1 centiméterrel is gyarapodott volna a hóréteg, pedig a hőmérő higanyszála végig 0 fok alatt tartózkodott.

A jellenség oka az, hogy kelet felől egy gyengülőben lévő légörvény helyeződött a Kárpát-medence fölé és bizony itt fölöttünk fogja utolsó óráit is leélni. Ahogy az áramlások gyengülnek benne már intenzív csapadékhullást nem tud produkálni, így csak szerényen, de kitartóan hullatja utolsó hópelyheit.

A hosszan tartó hószállingózás csak nálunk ilyen ritka jelenség, az életpélyájuk végén járó ciklonok (okkludált ciklon) Észak-Európában és a Kelet-európai-síkságon gyakran okoznak hosszú napokon tartó csapadékhullást egyre gyengülő intenzitással. 

Holle anyó párnájából lassan elfogynak a pihék, nézzük még mennyi lehet benne?! 

Szólj hozzá!

Címkék: időjárás tél rekord havazás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása