HTML

Majd ha fagy!

Mindent megmondunk az időjárásról és ami azzal kapcsolatos... Legyen szó éghajlat-változásról, zivatarokról vagy éppen meteorológusok tájszólásáról. Jó szórakozást!

Friss topikok

Linkblog

Szélvihar várható Norvégiában

2010.01.25. 15:58 Meteorológus Mihály

A Norvég Meteorológiai Szolgálat (NMI) a legmagasabb fokozatú riasztást adta ki szerdára (01.27) Norvégia északi régióira. Erre azért volt szükség, mert az Atlanti-óceán felől markáns ciklon közelíti meg a térséget. A ciklon a következő két napban fokozatosan erősödik és szerdán a déli órákban éri el az országot. A délnyugati szél egyes lökései meghaladhatják a 30 m/s-ot (108 km/ó). Ilyen erős szél már gyökerestül tép ki fákat és a téglaépületekben is károk keletkezhetnek.

A ciklon csütörtökre átvonul Norvégián, mögötte fokozatosan mérséklődik a szél, így a piros riasztás visszavonásra kerül.

 

A legtöbb szélvihar Európában november és március között fordul elő, ugyanis ekkor alakul ki a szárazföld és az óceán között a legnagyobb hőmérséklet-különbség, amely heves légörvények keletkezéséhez járul hozzá. A Norvégián átvonuló ciklont valószínűleg még több hasonló követi a tavasz megérkeztéig.

Szólj hozzá!

Címkék: norvégia veszélyes riasztás szel szelvihar

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása